Les empreses emergents marquen un rècord d’inversió de 1.400 milions i ocupen més de 19.000 persones
L’ecosistema start-up de Catalunya continua creixent. Més de 1.900 empreses emergents es concentren en el territori, un 11% més que en el 2020, segons un informe presentat per Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat. Segons els seus càlculs, només han desaparegut 69 start-ups , encara que la xifra és “inexacta” a causa del decalatge de les dades publicades en el Registre Mercantil.
D’acord, la captació de capital està en rècords. En el 2021, ha arribat als 1.479 milions d’euros, més del doble que en el 2020, gràcies a grans rondes de finançament superiors a 100 milions d’euros com les protagonitzades per Glovo, Wallbox o Wallapop. Enguany, el ritme de captació de fons també es manté a l’alça. En tot just un mes s’han tancat dos megarondas, la de Travelperk (100 milions) i la de Paack (200 milions).
Segons l’informe, la comunitat de professionals techies també s’ha fet major. El sector dona treball a 19.307 persones, un 10% més si es comparen dades de 2020 amb els de 2019. Són les últimes xifres disponibles a causa del decalatge del Registre Mercantil però, en tot cas, demostren el dinamisme del sector en el primer any de pandèmia. La presència de professionals estrangers és notòria: un de cada quatre treballadors del sector procedeix d’un altre país, especialment d’Europa Occidental (41%), Amèrica del Nord (15%) i Amèrica del Sud (15%). Entre els fundadors d’aquestes companyies, un de cada sis també procedeix d’un altre país.
Per sectors d’activitat, destaquen les start-ups que presten serveis de salut (16%), les solucions empresarials de programari (13%) i les de serveis TIC. Segons l’estudi, la majoria utilitzen tecnologies deep tech , com a materials avançats, blockchain (cadena de blocs) o solucions de bioingeniería.
Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball va apuntar ahir en roda de premsa que les dades acrediten que “Catalunya s’ha consolidat com el principal hub de start-ups del sud d’Europa” i que això es deu “a més de 20 anys de col·laboració entre empreses, inversors i administració pública”.
La Generalitat va mostrar el seu compromís amb l’ecosistema i va anunciar que mantindrà la inversió de 2 milions d’euros anuals en ajudes a fons perdut per a start-ups en fase inicial. El pla és “invertir fins a un màxim de 75.000 euros en cada empresa amb el requisit que utilitzi solucions deep tech” , va detallar Lluís Juncà, director general d’innovació. En el mitjà o llarg termini, la Generalitat també vol llançar un fons de capital de risc que inverteixi en start-ups de fases més avançades. A més, el Govern vol ajudar aquestes empreses emergents a tenir presència en congressos internacionals, vendre a l’estranger i captar inversió.
La Generalitat confia que l’ecosistema continuï creixent amb força durant els pròxims anys i espera que en el 2030, Catalunya compti amb 15 unicorns (empreses amb més de 1.000 milions de dòlars de valoració) i superi les 4.000 empreses emergents.
