L’última reforma laboral porta canvis per als autònoms. Entre elles, una pujada de la quota mensual a la Seguretat Social i diferents bonificacions per a reduir-la. La base màxima de cotització puja aquest 2022 fins als 4.139,40 euros i la mínima, fins als 960,60 euros. Això es tradueix en una pujada de la quota mensual, deixant en 293,94 euros al mes la quota mínima per als autònoms i en 377,87 euros al mes la dels societaris.
D’altra banda, a partir d’ara també tenen dret a més de deu tipus de bonificacions per a reduir aquesta aportació a la Seguretat Social que convé que coneguin per si poden acollir-se a elles. La més coneguda és la tarifa plana per a aquells autònoms que mai abans han estat d’alta en el RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms) o bé no ho han estat en els últims dos anys.
Nous emprenedors
I és que la xifra no deixa de créixer. L’any passat es va tancar amb 2.033.891 treballadors per compte propi, segons les estadístiques del Ministeri de Treball. Per a aquestes noves incorporacions està pensada aquesta tarifa plana que contempla una quota fixa de 60 euros al mes durant el primer any. Un període que es pot prorrogar per 12 mesos més si, a més, l’autònom que desenvolupa l’activitat el fa en llocs amb menys de 5.000 habitants. Es calcula que entorn de 200.000 autònoms podran acollir-se a aquesta modalitat segons les xifres subministrades pel Ministeri de Seguretat Social.
Les bonificacions plantegen reduccions en la quota per edat, per maternitat o paternitat o per contractar un familiar
La tarifa plana podrà ampliar-se altres dotze mesos més, fins als 36 en els casos de dones menors de 35 anys i d’homes menors de 30 anys. Aquests dotze mesos addicionals la seva quota d’autònom tindrà una bonificació del 30%. Una mesura que respon a la realitat del col·lectiu. Els homes representen el 63,9% i les dones, el 36,1% del total. Aquest és una dada especialment rellevant a l’hora de realitzar una radiografia del mercat laboral. També ho és el de l’edat, concretament, el 73,9% de les persones treballadores per compte propi supera els 40 anys.
D’aquí ve que entre aquestes bonificacions s’incloguin també les que plantegen reduccions per edat i altres per maternitat o paternitat o per contractar un familiar, entre altres.
Espai per a millorar
La recentment estrenada norma també genera dubtes. Fernando *Parrilla és il·lustrador i operador de càmera. Entén que cada treballador, assalariat o autònom, ha de pagar una quota a la Seguretat Social perquè “crec en els serveis públics i en Estat del benestar, però potser aquesta quota hauria d’estar referenciada en el que factures cada mes, com succeeix en altres països”, manifesta. “Si un mes facturo 300 euros, pagament 293,94. Si facturo 3.000, pagament el mateix. I si no facturo res perquè és agost i en aquest mes no hi ha tant de treball, igual”, afegeix.
La quota mensual que paguen els autònoms es revisa de manera paral·lela al salari mínim interprofessional (SMI), d’aquí ve que una pujada del sou d’un treballador per compte d’altri s’equilibri amb una pujada de la base de cotització dels autònoms i, en conseqüència, una pujada de la quota.
Els experts recomanen guardar factures de totes les despeses per si hi ha inspecció fiscal
Les inspeccions fiscals són un altre mal de cap. Alguns autònoms recorren a gestors per a les declaracions d’IVA trimestral i resta de paperassa tributària. Des de fa uns anys Hisenda va digitalitzar els seus recursos i tant la declaració com el pagament del tribut poden fer-se de manera telemàtica.
Una eina que suavitza un terreny que tradicionalment és relliscós per als emprenedors. Sobre aquesta qüestió, un tip dels experts: ells recomanen guardar factures de totes les despeses, fins i tot mails que justifiquin aquelles despeses que després siguin objecte de deducció en l’IVA per si hi ha inspecció fiscal. Més val prevenir que curar.
Font: Lavanguardia